skip to Main Content
Radno vrijeme : Ponedjeljak-Petak 07:00-17:00 +387 61 566 077 ppuikre@gmail.com
SAVJET PEDAGOGA: Djeca uče iz ponašanja roditelja

Svako ko ima dijete ili radi s djecom zna da ona upijaju sve oko sebe poput spužve, posebno u ranom i srednjem djetinjstvu. Bilo da je riječ o pozitivnim ili negativnim navikama, činjenica je da će dijete ponavljati ono što vidi. Roditelji trebaju biti svjesni toga da će dijete učiti od njih i stvoriti svoje navike gledajući upravo njih. Ako je, primjerice, roditelj konstantno izložen društvenim mrežama, ne ispušta telefon iz ruke ni tijekom šetnje ili porodičnog ručka ili mu je odlazak na spavanje nezamisliv bez mobitela, a dijete sve to vidi, nije realno očekivati da će dijete slijediti pravila i zabrane o korištenju mobitela koje mu roditelj izriče.

Ako se ponekad pitate kako odgajati dijete, znajte da je odgovor jednostavan.

Vi ga već odgajate, svakim svojim postupkom koje će ono oponašati. Možete im govoriti šta je ispravno, a što pogrešno, ali imajte na umu da će djeca u životu raditi ono što vide. Nije tajna da djeca najlakše i najbrže usvajaju navike roditelja. Ipak, najbolji savjet koji djetetu možete dati jeste da ne radite ono što ne želite da rade vaša djeca, da ne govorite riječi koje ne želite čuti od njih.

Australijska nacionalna asocijacija za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece snimila je video koji u samo 60 sekundi roditeljima pokazuje kako njihovo ponašanje utječe na djecu.

Pod sloganom “Djeca vide, djeca rade” promoviraju video koji zaista mijenja živote u samo jednoj minuti.

Video prikazuje djecu koja slijede odrasle, te oponašaju njihove navike. U početku se čini da je uzorak ponašanja prilično nevin. Tako možemo vidjeti kako djeca oponašaju pričanje na telefon dok hodaju preko gradskog trga, zovu nekog iz javne govornice. Međutim, oponašanje postaje opasnije kada ugledamo djevojčicu kako kopira ženu koja puši cigaretu na pokretnim stepenicamaa. Također se prikazuje i bacanje smeća po ulici, pijano ponašanje, bijes u saobraćaju, rasizam i okrutnost prema životinjama.

U nastavku videa žena viče na svoju bebu zajedno sa svojom starijom kćerkom. Muškarcu koji verbalno i fizički zlostavlja svoju ženu pridružuje se i njihov sin. Video završava scenom s javnog parkirališta u kojoj čovjek pomaže ženi kojoj su ispale namirnica, a dijete mu se pridruži.

Zbog toga, ako primijetite da vaše dijete viče ili da je agresivno prema drugima, zapitajte se radite li i vi to isto. Djeca  uče po modelu oponašanja, posmatraju roditeljska lica i prihvaćaju reakcije, pa ako ste skloni grubljem stava prema okolini, ako puno vičete ili ste neljubazni u komunikaciji, i vaša djeca će biti takva.

Istraživanje na nekoliko hiljada najmlađih pokazalo je da djeca bez izuzetka preuzimaju roditeljske reakcije i u međuljudskim odnosima, a psiholozi tvrde da, kada vam se ne sviđa ponašanje vašeg djeteta, nemojte ga odmah grditi i kažnjavati. Razmislite ponašate li se i vi slično!

Kazne i grube riječi neće utjecati na to da vaše dijete postane drugačije, naprotiv, ono samo će usvojiti loš način komunikacije. Svoje ponašanje ispravit će jedino ako i vi učinite isto.

Pred roditeljima su danas, vjerojatno više nego ikada prije, brojni izazovi u odgoju djece.

U nastojanju da ne ugroze razvoj djeteta kao slobodne individue u savremenom svijetu mnogi se na tom putu nađu u velikim dvojbama, kako im omogućiti slobodu da se razviju u osobe koje ‘misle svojom glavom’, a pritom zadržati roditeljski autoritet.

Sve više roditelja svojim nasljednicima žele prije svega biti prijatelji, a jasne granice između onoga što se smije, a što ne smije se gube. Previše popustljivosti, prijateljskog, a ne roditeljskog odnosa vodi do brisanja jasno postavljenih granica koje su u skladu s vrijednostima koje zastupamo i živimo.

Djeca najviše uče gledajući i posmatrajući šta odrasli rade. Više vjeruju onome kako se ponašamo nego onome što govorimo.

Vrijednosti koje zagovaramo i želimo naučiti djecu važno je i da sami živimo i prakticiramo u svakodnevnom životu.

Roditelji su piloti u životima svoje djece. Oni iscrtavaju njihov kurs letenja od samog početka.

Svaka riječ i djelo koju roditelji izgovore i urade usmjerava ih u jednom ili drugom smjeru.

Nikada nije kasno da ispravite putanju kojom hoda vaše dijete, te da čitava porodica krene boljim smjerom. Ako djeci damo pozitivne primjere možemo ih naučiti vrijednostima poput dobrote, poštenja, suosjećanja, zdravog života i još puno toga.

Najbolji način da djeci pokažemo pravi put je da i sami idemo tim putem.

Zapamtite da vi birate smjer kojim će dijete ići. Je li njegovo odredište sretna porodica, obrazovanje i zdrav život? Ako jeste, onda učinite sve što je u vašoj moći da i sebi stvorite takav život, a djeca će vam se pridružiti na vašem putu.

Lejla Buljina, pedagog

Back To Top
×Close search
Search