skip to Main Content
Radno vrijeme : Ponedjeljak-Petak 07:00-17:00 +387 61 566 077 ppuikre@gmail.com
Saopćenje za javnost

Dom zdravlja Kiseljak oglasio se saopćenjem za javnost. U saopćenju se kaže slijedeće: „S današnjim datumom 10.03.2020.god pod zdravstvenim nadzorom u Općini Kiseljak je trenutno 4 osobe koje su određeno vrijeme boravila na mjestima Irana, Južne Koreje, Kine i Italije, a koja trenutno borave u samoizolaciji prema pravilima koja su sljedeća:
1.Izdvojiti stare osobe i djecu
2.Koristiti papirne ručnike i maramice
3. Dezinficirati površine u stanu
4. Temeljito i često prati ruke, ne stavljati ihu nos ili usta
5. Često prati rublje
6. Kihati i kašljati treba u papirnate maramice, te ih baciti
7. Ako postoji mogućnost spavati u odvojenim krevetima, i prostorijama
Nije registrovan niti jedan slučaj na području SBK , niti ova lica iz Općine Kiseljak imaju bilo kakve simptome, ali su i dalje pod nadzorom(kućna izolacija 14 dana). Putnici koji dolaze iz Irana, Južne Koreje, Kine i Italije dužni su da se odmah po povratku iz navedenih zemalja jave na broj telefona 063/290-452 DZ Kiseljak, koji će biti u funkciji 24h. Putnici povratnici koji se ne prijave ili daju neistinite podatke biti će sankcionisani.
Na snazi je zabrana organizovanja bilo kakvih javnih događanja, i ekskurzija gore navedenih zemalja. Isto tako potrebno je primjenjivati opće mjere higijene koje su prethodnih dana saopćavane, te generalne preporuke za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija.
Mole se građani da u Dom Zdravlja Kiseljak dolaze samo ako je to prijeko potrebno.
Nepotreban dolazak može ugroziti zdrave ljude. Naravno kao i uvijek do sada radimo na očuvanju zdravlja i prevenciji oboljena.
Kontakt broj je 063/290-452, a kontakt osoba Silvana Golub viši sanitarni tehničar.“

Šta je KORONAVIRUS?
Korona virus pripada skupini virusa disajnog sistema koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do gripe, kao i teških oboljenja disajnog sistema.
Skraćeni naziv za koronavirus je 2019-nCoV.
Kako se prenosi KORONAVIRUS?
– Izravnim kontaktom
– Kapljičnim putem (kihanje, kašljanje)
– Dodirom predmeta i površina
– Upotrebom (kvake na vratima, tastature, telefona…)
Koji su SIMPTOMI BOLESTI koju uzrokuje KORONAVIRUS?
– POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA
– KAŠALJ
– OTEŽANO DISANJE
– GRLOBOLJA
– CURENJE IZ NOSA
– DRHTAVICA
Simptomi koje uzrokuje koronavirus jako su slični, gotovo identični simptomima sezonske gripe koju uzrokuju drugi virusi.
VAŽNO!!! Apelujemo na roditelje da se pridržavaju pomenutih uputstava. Ukoliko primjetite navedene simptome, ne dovodite djecu u škole i vrtiće, te odmah kontaktirajte Dom zdravlja!

Back To Top
×Close search
Search